Boende

Fågelstationen håller till i en 58 kvm stor  2-rumslägenhet på övervången av det stora fyrvaktarhuset på ön. Fågelstationens värdorganisation är GLOF (Gävleborgs läns ornitologiska förening). GLOF hyrde denna  lägenhet åren 1977-2009. Efter detta har Gävle kommun tagit över hyreskontraktet. Fågelstationens utnyttjande  är reglerat i ett nyttjandeavtal som erbjuder stationen att utan kostnad utnyttja lägenheten vår (fram till en vecka in i juni) och höst (fr.o.m. vecka 38). Observera ett gällande villkor, nämligen att fågelstationen måste boka lägenheten minst en månad innan användningen och då kunna uppge namn på personerna som skall vistas där.
 

Mer från kommunen <länk> resp lokalpressen <länk> om lägenheten.

Bokning
  • Per Aspenberg
    mail: peraspenberg@gmail.com tel/sms till: 070-6597479  (bost-tel 026 38080)
Grannar… Först måste påpekas att f.d. fyrvaktarhuset är uppdelat i fyra lägenheter.
De övriga tre hyrs av privatpersoner som det är viktigt att respektera.
Huset är extremt lyhört. Man hör lätt vad som sägs i samtalston hos grannarna.
Oftast under ringmärkningssäsong är inga grannar på plats, men ha ändå detta i åtanke t ex under tidiga morgnar om andra också bor i huset.
Om det kommer anmärkningar på störningar från vår lägenhet kan detta direkt påverka det ettåriga nyttjandeavtalet. 

 

Vilken utrustning finns i lägenheten?
  • Sova
    I lägenheten finns i ett av rummen två våningssängar.  Medtag egna sängkläder. Det största rummet  hyser en bäddsoffa som kan göras om till dubbelsäng. Detta innebär alltså 5-6 sängplatser. Det går i nödfall att utnyttja golvutrymme. Sovplats får då ordnas med madrass på golvet. Fr a finns stora golvutrymmen en trappa upp på vinden och där även någon extrasäng. Vi rekommenderar dock inte sällskap > 6 personer med tanke på kylförvaring av mat o.dyl.
  • Elektricitet
    År 2009 kapades starkströmkabeln till ön och det stora fyrhuset försågs med solceller. I huset finns nu 12V-uttag (passande stickpropp med ett smalt och en tjockt stift). Solcellerna laddar ett större blybatteri med god lagringskapacitet. Takbelysningen i form av LED-lampor ger (just) ledbelysning. Laddning av mobiler, datorer och annan elektronik kan fungera på olika sätt:
    – Dels finns tillgång till en inverter (från 12V-uttag till vanlig 230V-kontakt).
    – Dels även tillgång till adapter från 12V-stickpropp till Cig-kabel-hona.
    Observera att invertern inte förmår driva tyngre elapparatur som t ex kylskåp.
  • Värme
    I lägenheten finns en effektiv vedkamin. Ved kan köpas säckvis från kommunens vedbod (50 kr/ säck). Hyresgästen får betala motsvarande belopp via GLOF. Tidig vår och sen höst förutsätts att kaminen eldas ganska kontinuerligt för att få upp värmen. Detta kan vara svårt om märkarna gör långa dagspass. Av den anledningen bör besökare under kyligare årstider ta med någon värmekälla, t ex spritvärmare (Heat Pal el motsv),  fotogen- eller gasol värmare. 
  • Kök
    Matlagning sker på kökets gasolkök. Gasol tillhandahålls av kommunen. Kylförvaring är löst via ett gasoldrivet kylskåp modell mindre. Stora delar av säsongen fungerar det bra med att förvara kylvaror i källarutrymmen. Lägenheten är utrustad med komplett uppsättning porslin och husgeråd
  • Vatten
    Under sommarhalvåret fungerar rinnande vatten i lägenheten. Från mitten av oktober och tidigt på våren är vattnet avstängt och man får hämta vatten från en pump utanför huset.
  • Sanitet
    I lägenheten finns en mulltoalett med ett pås-system. Påsarna läggs i torrdass utanför huset av hyresgästen. Många besökare använder torrdasset direkt i stället. Det finns ingen dusch i fyrvaktarhuset.  däremot finns tillgång till bastu i uthuslängan intill huset. Om man inte vill ta ett dopp i hamnviken får man använda ett par hinkar vatten från brunnen att skölja av sig med.
sv_SESwedish